2024. Március 29. Péntek | Auguszta napja
header-ads
Budapest
helység
header-logo

Érkezik a nyár legcsodásabb csillaghullása - ekkor nézz fel az égre!

Érkezik a nyár legcsodásabb csillaghullása - ekkor nézz fel az égre!
2018. Július 13.
A hobbicsillagászok és a hullócsillagfotósok számára az augusztus a nyár legkedvesebb hónapja: ekkor randevúzik ugyanis az év egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraja, a Perseidák bolygónkkal. A találkozás hozadéka pedig megannyi gyönyörű égi zsarát, melyért érdemes fent maradni és az égre szegezni a tekinteted. Idén különösen ideális körülmények között várhatod a menetrend szerint érkező csillaghullást, melyet már Tiberius császár uralkodása óta számon tartanak.


Menetrend szerint az ókor óta

A Perseidák első észleléséről már Krisztus után 36-ból vannak feljegyzések, a meteorrajt kínai csillagászok figyelték meg elsőként. Az évszázadok során aztán feledésbe merültek a nyár vége felé visszatérő hullócsillagok, majd Lambert Adolphe Jacques Quételet belga csillagász és matematikus újra felfedezte őket. Ő írta le 1835-ben elsőként, hogy az augusztusban érkező meteorok a Perseus csillagkép irányából sugároznak szét az ég sötétjében.
Quételet kollégája, az olasz Giovanni Schiaparelli három évtizeddel később pedig megfigyelte, hogy a Perseidák érkezése, a raj intenzitásának növekedése összefüggésben van a 130 éves keringési idejű Swift-Tuttle üstökössel, melynek napközelségét 1862-es látogatásakor volt alkalma megfigyelni az asztronómusnak. A csillagász elmélete helyes volt, a tudomány jelenlegi állása szerint is a hosszú keringési idejű kométa a Perseidák "szülője", azaz az általa kibocsátott törmelékfelhőt keresztezi éves pályáján szülőbolygónk, és az ő darabkái izzanak fel évről évre az augusztusi éjszakákon a légkörben.


Szent Lőrinc tündöklő könnyei

A Perseidák meteorraja - melyet a katolikus egyház szentjére, a Krisztus után 258. augusztus 10-én Rómában vértanúhalált halt Szent Lőrincre emlékezve Szent Lőrinc könnyeiként is emlegetnek - augusztus 12-ről 13-ra virradóan tetőzik, azaz ekkor láthatod a legtöbb hullócsillagot, de már jóval korábban érdemes lesz az eget kémlelned. Az első hullócsillagok már július végén befuthatnak és egészen augusztus végéig fel-felvillanhatnak a rajhoz tartozó meteorok.

Az idei csillaghullás különösen látványosnak ígérkezik. A raj tetőzése idején óránként 60-70 hullócsillagot is láthatsz, azaz akár percenként is elcsíphetsz egyet - idézte a Space.com a NASA meteorszakértőjét, Bill Cooke-ot

A megfigyelést közvetlen égi szomszédunk sem nehezíti majd: a tetőzés újhold idejére esik, a keskeny holdsarló pedig már lenyugszik, mire a hullócsillagok átvennék a főszerepet az égen. A Perseidák meteorraj gazdag látványos tűzlabdákban is, azaz olyan meteorokban, melyek a megszokottnál jóval erősebb fénnyel villannak fel, és hosszabb ideig is láthatók.
A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, szabad szemmel is láthatod az égi tűzijátékot, a lényeg, hogy jó irányba nézz. A hullócsillagok radiánsa, azaz kiindulási pontja a Perszeusz-csillagkép. Keresd meg az égen a görög mitológiában a Gorgó fejét levágó király nevét viselő konstellációt, helyezkedj el egy kényelmes kerti székbe, és készülj a show-ra. Segítségképp mutatjuk a Perszeusz-csillagképet az égen, de ha ezt nem találod meg kapásból, akkor sincs baj, egy-két villanás után garantáltan belövöd a helyes irányt.


Egy tökéletes hely az észleléshez

A hullócsillagok megfigyeléséhez olyan helyet válassz, ahol alacsony a fényszennyezés, azaz nem rontják a meteorok észlelhetőségét utcai lámpák, városok fényei. Egy nyugodt, vízparti kemping, egy falusi domboldal is szuper lehetőséget biztosít a csillaghullás élvezésére, de a legjobb leshely a Zselici Tájvédelmi Körzet szívében lakik. Ez nem más, mint a 25 méter magas faszerkezetű kilátóval rendelkező Zselici Csillagpark, mely 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A mesterséges fények hiánya, az alacsony szintű fényszennyezés miatt a csillagos ég olyan részleteit is láthatod innen szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni. A hely tematikus és állandó programokkal vár, szóval, ha egy ideális helyet keresel az égbolt fürkészéséhez és egy nyári, természetközeli kiránduláshoz, most szólunk, hogy megtaláltad. A részletekért keresd fel a csillagpark honlapját.