2024. Április 19. Péntek | Emma napja
header-ads
Budapest
helység
header-logo

Öt varázslatos úti cél Erdélyben, ahová egyszer az életben el kell utaznod.

Öt varázslatos úti cél Erdélyben, ahová egyszer az életben el kell utaznod.
2018. Július 12.
Erdély a kirándulók kifogyhatatlan kincses ládája: a hegyek, szorosok, természeti látnivalók mellett a várak, kastélyok, letűnt évszázadokat idéző történelmi belvárosok hívogatják az utazókat. Alábbi válogatásunkban öt olyan úti célt mutatunk meg, melyek kevésbé ismertek, de annál nagyobb katarzist tartogatnak. Emellett néhány hasznos tippet is adunk, mielőtt nyakadba vennéd a történelmi régiót, melyhez az elmúlt hetekben nem volt kegyes az időjárás.


Elvarázsolt világ a mélyben - a tordai sóbánya

A Kolozsvártól 35 kilométerre található, 2010-ben felújított tordai sóbánya olyan látványosság, amit egy életen át emlegetsz. A gigantikus barlangokból álló rendszer a só kitermelés során alakult ki, mostanra viszont látogatóközpont, múzeum, koncertterem, minigolf-pálya, játszótér, gyógyközpont, sőt, óriáskerék is került bele. Ha ide indulsz, kabát legyen nálad, ugyanis 10-12 foknál nincs melegebb a mélyben. A környéken az Utazómajom szerint számos sós vizű fürdő található, továbbá a közeli Nagyhajmás-csúcsra és az Öcsém-tetőre gyönyörű túraútvonal visz.


A magányos, hófehér óriás: Egyeskő

A Nagyhajmás-hegység kiemelkedő alakzata az Egyeskő nevet viselő sziklatömb, mely Gyergyószentmiklóstól mintegy 40 kilométerre, 1504 méteres magasságban található. A monumentális kőkatedrális tövében épült menedékház fontos turisztikai csomópont, pazar kilátás nyílik innen a Csíki-medencére és az azt övező hegyvonulatokra - írja az Egyeskő.ro (http://www.egyesko.ro). Külön érdekesség, hogy erről a szikláról mintázta Kós Károly a Budapesti Állatkert Nagy-szikláját, mely 1912-re készült el.


Építészeti időkapszula a középkorból: a segesvári Óváros

Ha tennél egy időutazást egy középkori városban, időgép helyett elég pusztán autóba ülnöd vagy buszra szállnod, és felkeresned Segesvárt. A Marosvásárhely közelében található, Siófok népességű város Kelet-Európa egyik legjobban konzervált középkori városa, 1999 óta pedig az UNESCO Világörökségi listáján foglal helyet. Híres zenélő óratornya, 172 fokból álló, a várhegyre vezető Diáklépcsője, a 15. században épült kolostortemplom, a vár szűk utcái egy letűnt korba repítenek vissza, ahol úgy peregnek séta közben az órák, hogy észre sem veszed.


Szecessziós kincsek: a marosvásárhelyi Kultúrpalota és Közigazgatási Palota

Ha Segesvár felé visz az utad, vétek kihagyni a tőle 45 kilométerre fekvő Marosvásárhelyet. Az Utazómajom szerint a megyei jogú város Közigazgatási Palotája és Kultúrpalotája igazi szecessziós gyöngyszem a 20. század elejéről. Némi lépcsőzést is érdemes bevállalni: a Közigazgatási Palota 60 méteres tornyából páratlan látvány nyílik a városra. Marosvásárhely másik kötelező látványossága a Róth Miksa üvegfestményeit bemutató Tükörterem.


Csillogó víztükör 900 méteren: a Kolibica-tó

Besztercétől egy szűk óra autóútra, a Kelemen-havasok csúcsai között, 900 méteres magasságban bújik meg a Kolibica-tó. A 13 kilométer hosszú állóvíz egy mesterséges víztározó, a Beszterce folyó felduzzasztásával született. A magával ragadó természeti környezet kedvelt kirándulóhely, a sziklamászóktól kezdve a kajakosok, csónakázók, túrázók előszeretettel látogatják a festői szépségű víztükröt és környékét.


Pokoli áradásokat hozott az idei nyár Erdélybe

Nem bánt kesztyűs kézzel a természet a nyár a történelmi régióval: június-július fordulóján hatalmas esőzések és árvizek sújtották Romániát: Hargita, Kovászna és Brassó megyében másodfokú, több más erdélyi megyében elsőfokú árvízkészültséget kellett elrendelni - írta a Székelyhon.ro. Az MTI híradása szerint az árvíz több halálos áldozatot is követelt, országutakat mosott el, Bodolán összedöntött egy vasúti hidat, emellett csaknem száz településen keletkeztek jelentős károk.