2024. Április 23. Kedd | Béla napja
header-ads
Budapest
helység
header-logo

Minden, amit tudnod kell az időjárás-előrejelzésekről

Minden, amit tudnod kell az időjárás-előrejelzésekről
2018. Július 24.
Aktuális cikkünkben lerántjuk a leplet az időjósok, vagy más néven meteorológusok munkájáról. Elmondjuk, hány napos előrejelzésekben gondolkodhatunk, mi alapján készülnek ezek az előrejelzések, és úgy általában milyen tévhiteket fogalmaznak meg az időjárásjelentésekkel kapcsolatban.

A hibahatárok jelentik a fordulópontot
Bizonyára magad is láttál már 20-30 napos előrejelzéseket. Kétségtelen, hogy lehetséges ezen előrejelzések elkészítése, azonban minél nagyobb az időintervallum, annál nagyobb a hibahatár. Amíg az egynapos előrejelzések hibahatára mindössze 1 fok, a hatodik napon ez már 2 fokra emelkedik. Ezekre még alapozhatunk gazdasági döntéseket.

A csapadék a legszeszélyesebb időjárási tényező
Fontos tudnivaló továbbá, hogy a szél és a hőmérséklet jobb eséllyel jelezhető előre, mint például a csapadék lehetősége és mennyisége. Ez leginkább azért van, mert a csapadék térbeli eloszlása esetlegesebb, mint a szélé vagy a hőmérsékleté.

Összefoglalásul tehát, a gazdasági döntést az egy, maximum két hétnél távolabbra mutató előrejelzésekre nem érdemes alapozni, és a csapadékkal kapcsolatos jóslatokat óvatosabban kezeljük, mint a hőmérsékletre vagy a szélre vonatkozókat.