2024. Április 18. Csütörtök | Andrea napja
header-ads
Budapest
helység
header-logo

Milyen hatással van a globális felmelegedés Földünk időjárására?

Milyen hatással van a globális felmelegedés Földünk időjárására?
2019. Január 12.
Amíg egyesek a globális felmelegedésnek még a tényét is megpróbálják tagadni, de legalábbis tudomást sem venni róla, addig a szakértők egyre rémisztőbb előrejelzéseket adnak a problémát illetően. A globális felmelegedés első sorban a Föld légkörére, és így az időjárásra van hatással. De pontosan mire is számíthatunk?


Egyáltalán mit jelent a globális felmelegedés?
Globális felmelegedésnek a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését nevezzük. Fontos hangsúlyoznunk, hogy bár az éghajlatváltozási keretegyezmény a globális éghajlatváltozás fő okaként az emberi tevékenységet jelöli meg, nem ez az egyetlen oka a jelenségnek.

A Föld természetes folyamatai közé tartozik a felmelegedés. Földtörténi kutatások utalnak arra, hogy bolygónk életében a hidegebb és melegebb ciklusok váltották egymást. Ez megközelítőleg 6-8 °C-os változást jelent.

Ahogy arról a neve is árulkodik, meleg lesz. A folyamat során úgy a szárazföldek, mint a tengerek hőmérséklete is növekedni fog - előbbieké nagyobb mértékben -, mindemellett a sarkköri jégtakaró kiterjedése is folyamatosan csökken.

A globális felmelegedés hatással van továbbá a tengerszint emelkedésére, a tavak kiszáradására, az óceánok savasodására és felmelegedésére, a mezőgazdaságra, de még a GDP alakulására is. Ráadásul új embereket és állatokat veszélyeztető betegségek megjelenését is erősíti, szakértők szerint Magyarországon például a kutyákat megbetegítő szívféreg megjelenése is ehhez kapcsolható.