2024. Április 26. Péntek | Ervin napja
header-ads
Budapest
helység
header-logo

Milyen az időjárás más bolygókon?

Milyen az időjárás más bolygókon?
2018. Július 23.
Néha igen morcosak tudunk lenni, amikor az időjárás keresztbe húzza a számításainkat, vagy egyszerűen csak rossz hatással vannak a hangulatunkra. Pedig - bár a körülmények valóban nem mindig tökéletesek -, igazán nincs okunk panaszra az időjárás tekintetében, ha körbenézünk egy kicsit a Naprendszerben.


Jupiter

Ha a nyári kánikulát melegnek gondolod, semmiképp se tervezz űrutazást a Naprendszer legnagyobb bolygójára, a Jupiterre. A Galileo űrszonda ugyanis 1995 december 7-én egy légköri szondát juttatott a Jupiter légkörébe, mintegy 150 km mélyre. A szerkezet az emberi életre finoman szólva is alkalmatlan hőmérsékletet, 135 °C-ot mért.


Mars

Talán te is hallottad már a híreket, hogy az ember éppen azon fáradozik, hogy kolonizálja a Mars bolygót. Ez azért is problémás, mert a bolygó jelenleg nem rendelkezik légkörrel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne időjárása, sőt. A pólusokon jégsapkákat találhatunk, és egyáltalán nem ritkák a hóviharok sem - amelyek a Marson leginkább fagyott szén-dioxidból vagy száraz jégből állnak.


Merkúr

A Naprendszer legkisebb bolygója sem éppen a legkedvezőbb, az emberi igényekhez mérten legalábbis biztosan nem. A legmagasabb hőmérséklet átlagosan 420 °C, míg a legalacsonyabb körülbelül mínusz 190 °C. Itt tehát a telet és a nyarat sem lehet kibírni.