2024. Április 20. Szombat | Konrád, Tivadar napja
header-ads
Budapest
helység
header-logo

Mediterrán siesta

Mediterrán siesta
2020. Augusztus 23.
Jó borok, tészták, bueno sera, olasz riviéra. Mind ismerjük a mediterrán idill főbb kellékeit. Mégis nekünk, magyaroknak az egyik legbájosabb, legmisztikusabb olasz jelkép a szieszta.

Bárki, aki Dél-Olaszországba látogat és bekerül az érthetetlen színes, szagos forgatagba, rádöbben, hogy az élet délután egy és négy óra között lelassul, szinte megáll. Az olasz közmondás szerint csak a kutyák és a bolondok vannak az utcán szieszta időben, no meg a tradíciót nem ismerő turisták. Az üzletek bezárnak, az emberek hazasétálnak, hogy elfogyasszák ebédjüket. Az olasz ember megengedi magának a délutáni szunyókálást. Ha nem is tart a pihenő több óráig, a hencsergés életmentő, hiszen dúl a mediterrán nyár, a délutáni forróságban akár 37 celsius fok is lehet.

A siesta szót a spanyolok az ebéd utáni rövid szünetre használják. A szó a latin hora sexta kifejezésből ered, mely hatodik órát jelent. A spanyolok a naplementétől visszafelé számított hatodik órában iktatták be a pihenőt. Példájukat sok nép követte, köztük az olaszok, horvátok és más mediterrán népek. A szokást maga a természet alakította így: a Földközi- tenger térségében mediterrán éghajlat uralkodik. A téli időszak általában enyhe, a nyár pedig forró, száraz és kevés a csapadék. Fontossá vált, hogy nyáron, az elviselhetetlen hőségben az ebéd után beiktassanak egy pár órás pihenőt. A tendencia azt mutatja, hogy a nyarak évről évre melegebbek, és hogy a mediterrán éghajlatra jellemző értékek egyre inkább megjelennek a terület peremvidékén is. Ez azt jelenti, hogy bár a csapadék mennyiségben és páratartalomban lehet eltérés, de a nyári hőmérséklet szempontjából hazánk is lassan mediterrán éghajlathoz sorolható.

A szieszta, mint szokás, mint életmód sokban hozzátesz egy nép kultúrájához, életstílusához. A dél-európai népek számára a munka a kényelem és a nyugalom mögött foglal helyet. Az ő életükben fontosabb a társasági élet, a jó beszélgetések, a közös evés és pihenés. Lehet, hogy jó volna Magyarországon is bevezetni a nyári sziesztát, azonban fontoljuk meg, hogy ezzel egy kulturális átalakítást is végeznénk itthon.