2024. Április 26. Péntek | Ervin napja
header-ads
Budapest
helység
header-logo

Meteorológia – légkörtan

Meteorológia – légkörtan
2018. Július 16.
Remek „találmány” a meteorológia és az időjárás-előrejelzés! A légköri folyamatok fizikai okainak felderítésével foglalkozó tudománynak köszönhetően nem érhetnek bennünket túl nagy meglepetések a várható időjárást illetően.
Sőt! Ha figyelemmel kísérjük a meteorológusok prognózisait, megtudhatjuk, miért vagyunk esetenként ingerlékenyebbek, fáradékonyabbak (humánmeteorológia), és a légúti panasszal küszködők is informálódhatnak a légszennyezettség-, a pollenkoncentráció felől (orvosmeteorológiai), hiszen a légkörben munkálkodó erők a szervezetünkre is hatással vannak.

Aki kíváncsi, nem biztos, hogy meteorológus
Az időjárás megjövendölése ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Sámánok vetettek csontkockát és kavicsokat, hogy kifürkésszék a Nagy Manitu* szándékát időjárás-ügyileg. Szerencsére akadtak, akik nem a hitvilágra, babonákra, hanem a tényekre építettek. Arisztotelész már i.e. 350-ben megírta Meteorológia című művét, leírva benne a vízkörfogást, de geológiai vonatkozású témákat is érintett.

Az igazán nagy lépés a XX. század elején történt, amikor a légköri dinamika alaposabb ismeretével numerikusan is lehetővé vált az időjárás-előrejelzés.

Napjainkban sokféle eszközzel, módszerrel vizsgálódnak a légkör felderítői, hiszen ez rendkívül összetett tudomány, komplexen vizsgálja bolygónkat és az azt körülvevő csodálatos mindenséget.


* Természetfeletti erő, indián istenség. Egyes törzsek hitvilága szerint minden élő és élettelen kapcsolatban van egymással, mindennek és mindenkinek van saját manituja.