2024. Április 23. Kedd | Béla napja
header-ads
Budapest
helység
header-logo

Történelem, gasztronómia és wellness kéz a kézben – a Villányi borvidék kincsei

Történelem, gasztronómia és wellness kéz a kézben – a Villányi borvidék kincsei
2018. Július 15.
Borkedvelőként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazánk adottságaival nem kell Bordeaux-ig utaznunk egy palack kiváló nedűért. Ha a szép időben útra indulsz, a számos lehetőség közül érdemes Magyarország legdélebbi borvidékére, a 2100 hektáron elterülő, szubmediterrán éghajlatú Villányi borvidékre is figyelned. A területen ugyanis legalább annyi kulturális, mint borkülönlegesség vár.

A Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösz kiváló táptalaja a szőlőtőkéknek, melyek az ország legnaposabb és legmelegebb borvidékének folyékony kincsét adják.

A borvidék névadó települése, Villány vörösborairól és festői szépségű pincesoráról híres, melyek nyitott ajtókkal hívogatják a kirándulókat egy-egy pohár Portugieserre, Kékfrankosra, Cabernet sauvignonra, Merlot-ra. A bronzkor óta lakott kisvárosban bormúzeum is működik, illetve a település határában, a hegyoldalban magasodó Nagyharsányi Szoborpark is kihagyhatatlan látnivaló. Emellett a környékbeli települések - Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya és Villánykövesd - is aprócska ékszerdobozai a borvidéknek, amelyek ráadásul kellemes gyalog- vagy biciklistúra-távolságra helyezkednek el egymástól.

A borvidék másik "fővárosa" Siklós, ahol a tüzes, testes villányi vörösborok után megkóstolhatod a dombok fehér nedűit, melyek közül a rizling-vonal a domináns. A siklósi körzet ugyanis a fehér szőlőfajták hazája, a késői szüretelésű szőlőből készült borok mellett friss szárazborokat is kóstolhatsz. Az itteni fehérborok különlegessége a Villány.hu szerint abban rejlik, hogy szőlőjük sokkal több meleget kap, mint más fehérborok, emellett a szakavatott borászok ügyesen tartják meg a savakat, így a természeti adottságokat meglovagolva igen tartalmas borok készülnek.
Siklósra sem csupán a borokért érdemes jönni. A 9000-res város legfőbb jellegzetessége a hófehér falairól már sok kilométerről látható vár, melyet először a 13. század végén említettek. Az erősség megúszta a Rákóczi-szabadságharc utáni pusztítást, belső lakóépületeit viszont barokkosra formálták, ezen arcát láthatod a mai napig. Siklós emellett kedvelt gyógyfürdővel is rendelkezik, így ha megcélzod ezt a dél-dunántúli várost, egy csapásra borgasztronómiai, történelmi és wellness kirándulást is szervezel.