2024. Április 25. Csütörtök | Márk napja
header-ads
Budapest
helység
header-logo

Szalajka-völgy: halat, vadat és egy parknyi családi élményt a nyárra

Szalajka-völgy: halat, vadat és egy parknyi családi élményt a nyárra
2018. Július 14.
A gyönyörű turista útvonaláról, pisztrángjairól, vadregényes erdei kisvasútjáról, forrásairól, barlangjairól, valamint vízeséséről híres Szalajka-völgy nem véletlenül hazánk egyik legrégebbi és legkedveltebb kirándulóhelye. A kiépítettségében az ország élvonalába tartozó úti cél mindennel bír, amitől a természetjáró pár órán át élhet a szabad ég alatt, mint hal a vízben. Egyetlen hátulütő akad csak: a terület kizárólag napos időben élmény, így érdemes áttanulmányoznod az előrejelzéseket, mielőtt útnak indulsz. Nemrég, egy heves esőzés után a tűzoltóknak kellett kimenteniük az ott található Istállós-kői-barlangban rekedt turistákat, így ezt érdemes tényleg komolyan venned.

Egy völgy tele élményekkel
A Szilvásvárad felől induló Szalajka völgy a Bükk hegység egyik legfestőibb tája, amely már az őskor óta lakottnak számít. A terület mai nevét a 19. században nyerte el, és a helyiek akkori fő megélhetési forrására a hamuzsírra utal, amit égetéssel állítottak elő és a latin sal alcali után szalakálinak neveznek.

A völgyet a magyar családok generációk óta természeti szépségei miatt keresik fel, az ottani séta klasszikus program, ami Szilvásváradról indul. A terep nem nehéz, néhány óra alatt kényelmesen felfedezhetjük a terület legfontosabb látnivalóit – pisztrángos tavak, vadaspark, erdei múzeum, Szikla-forrás –, belekóstolhatunk a gasztronómiai különlegességnek számító füstölt sebes pisztrángba a Pisztráng büfében (utóbbi a környék vízfolyásaiban, tavaiban szabadon is él, de már tenyésztik is, az íze pedig mennyei), hogy végül a Fátyol vízesés elérése után pihenjünk meg a Gloriette-tisztáson.

A folytatásról mindenki vérmérséklete szerint dönthet: aki elfáradt, felülhet az erdei kisvasútra, amely egy festői 5 kilométeres úton visszavisz minket a kiindulópontra. De nekiindulhatunk a terület további felfedezésének is, az ősemberek nyomába szegődve az Istállós-kői-barlang irányába (utóbbi egy komolyabb kihívásokat tartogató szerpentines szakasz), vagy megcélozhatjuk a helyi csúcsokat az Istállós-követ (958 m) vagy a Szilvási-követ (961 m).
Ha túra mellett kevesebb mozgást igénylő programok is érdekelnek, Szilvásváradon nemrég adták át a Lipicai Állami Ménesgazdaság tekintélyt parancsoló lovas bemutatótereit / arénáit, ahol időszakos bemutatók várják az érdeklődőket.